TTB: SAĞLIK SİSTEMİ KENDİ ÇALIŞANLARINA ŞEFKATLİ DAVRANMIYOR
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), “İdari kararların tıbben gerekenden farklı olduğunda bu durumun getirdiği yükün tükenmeye dönüştüğü” uyarısı yaparak, “Ülkemizin sağlık sistemi kendi çalışanlarına şefkatli davranmamaktadır” uyarısında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), “İdari kararların tıbben gerekenden farklı olduğunda bu durumun getirdiği yükün tükenmeye dönüştüğü” uyarısı yaparak, “Ülkemizin sağlık sistemi kendi çalışanlarına şefkatli davranmamaktadır” uyarısında bulundu.
TTB ve TPD, internet üzerinden “Sağlık Çalışanları Tükendiğinde Yerleri Doldurulamaz” konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin toplum sağlığını olumsuz etkileyeceğine değinildi.
Youtube kanalından canlı yayımlanan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur, TPD Başkanı Dr. Ömer Böke ve Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörlerinden Dr. Kerem Laçiner katıldı. Basın açıklamasında sağlık çalışanlarının ‘tükenmişliğine’ değinilirken bu durumun toplum sağlığı sorununa dönüşeceğine vurgu yapıldı.
“ÜLKEMİZİN SAĞLIK SİSTEMİ KENDİ ÇALIŞANLARINA ŞEFKATLİ DAVRANMAMAKTADIR”
Salgın döneminde sağlık çalışanlarının aile bireylerinden ayrı yaşamak zorunda kalarak tükenmişliği arttırdığına dikkat çekilen açıklamada şu mesajlar verildi:
“Bulaş riski yüksek olan sağlık çalışanlarına tarama testleri tıbben gerekenden çok az uygulandı ya da hiç uygulanmadı. Hastane ortamında şiddetli virüs yüklenmesiyle karşılaşan sağlıkçılar, bulaştırıcı olup olmadıkları hakkındaki bilgisizliğin verdiği kaygı içinde kaldılar. İdari kararlar tıbben gerekenden farklı olduğunda bu durumun getirdiği yük tükenmeye dönüştü. Hastalanan sağlık çalışanlarının göreve dönmelerinin hemen ardından ani ölümleriyle karşılaşılması, tıbbi yönden “göreve başlama” ölçütlerinin uygulanmasında duyarlık gösterilmediğinin göstergelerindendir. Ülkemizin sağlık sistemi kendi çalışanlarına şefkatli davranmamaktadır.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İNTİHAR ORANLARINDA ARTIŞ OLDU, TOPLU İSTİFALAR YAŞANDI
Pandeminin tüm yükünün sağlık çalışanlarının omzunda olduğuna değinilen basın toplantısında , “Pek çok ilde toplu istifalar ile birlikte çalışanlar emekliye ayrılmıştır. Bu dönemde sağlık çalışanları intihar oranlarında artış olmuş, küresel salgın, sağlık çalışanları için bir salgından çok daha olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Ülkemizde ise ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve asistanı hekimler pandemi servislerinde pratisyen hekim olarak görevlendirilmişlerdir. Bu uygulama, çok sayıda uzman adayının eksik eğitimine yol açmakta, ruh sağlığı sorunu olan bireylerin tedavilerinde aksamalara neden olmaktadır. Oysa ruh hekimlerinin hastane pandemi kurulu üyesi olmaları ve hastalarının tedavi hizmetleri yanında, sağlık çalışanlarının ruh sağlığının desteklenmesi amacıyla da asıl işlerini yapmaları gerekmektedir” denildi.